back-image
КГУ "Общеобразовательная школа №21"
Организации> КГУ "Общеобразовательная школа №21"
Тамақтану сапасын бақылау жөніндегі комиссияның жұмысы үшін жадынама
05-10-2022 21:07
Тамақтану сапасын бақылау жөніндегі комиссияның жұмысы үшін жадынама
Білім беру ұйымдарындағы тамақтану сапасын бақылау жөніндегі комиссияларға арналған жадынама
 
Бұл ұсынымдарды Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Қазақстан Республикасының Білім және ғылымды дамытудың 2020-2025 жылдарға арналған мемлекеттік бағдарламасын іске асыру шеңберінде әзірлеген, ҚР Министрінің № 598 бұйрығы. Білім және ғылым 2018 жылғы 31 қазандағы «Орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру, сондай-ақ мектепке дейінгі ұйымдарда, білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және оқитын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу қағидаларын бекіту туралы» жетім және ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балалар» тақырыбында тамақтану сапасын бақылау жөніндегі комиссиялардың, ведомствоаралық сарапшылық топтардың қызметін жүзеге асыру бойынша ұсынымдар әзірленді.
 
жадынама
тамақтану мониторингі комиссиялары үшін
оқу орындарында
 
1. Санитариялық-эпидемиологиялық қорытындыға қойылатын талап
Эпидемиологиялық маңызы жоғары объект асхана ашылғанға дейін санитарлық-эпидемиологиялық қорытындысы болуы керек.
2. Қоғамдық тамақтандыру қызметкерлерінің жеке бас гигиенасына қойылатын талаптар
Қол жууға арналған раковиналар ыстық және суық сумен қамтамасыз етілген, қолды жууға және кептіруге арналған құралдармен жабдықталған.
3. Тазалау жабдықтарына қойылатын талаптар
Тазалау құралдары (рауендер, шелектер, қылшықтар, шүберектер) таңбалануы және бөлек (арнайы) бөлмелерде, олар болмаған жағдайда арнайы шкафта сақталуы тиіс.
4. Кесу жабдықтарына қойылатын талаптар
Шикізат пен дайын тамақ өнімдерін (ет, құс еті, балық, көкөністер, көк шөптер, ет, сүт өнімдері, нан және тоқаш өнімдері, аспаздық, ұннан жасалған аспаздық, кондитерлік өнімдер) кесу үшін кесу үшін таңбаланған бөлек кесу жабдығы, сынықтары мен жарықтары жоқ.
5. Ыдыс-аяқтарға қойылатын талаптар
Жарықтары, жоңқалары, жиектері сынған, деформацияланған, эмаль зақымдалған ыдыстарды пайдалануға жол берілмейді.
6. Тамақ өнімдерін қабылдауға қойылатын талаптар
Тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын қабылдау олардың сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттар болған жағдайда жүзеге асырылады (бекітілген үлгідегі тез бұзылатын өнімдер мен жартылай фабрикаттарды қабылдамау журналы жүргізіледі).
7. Сақтау орындарына қойылатын талаптар
Қоймалар мен тоңазытқыш камералары сөрелермен, сақтау жәшіктерімен жабдықталған. Азық-түлік өнімдерін сақтау сөрелерде, паллеттерде, паллеттерде қарастырылған. Еденді сақтауға рұқсат етілмейді.
8. Асхана жиһазына қойылатын талаптар
Нан сақтауға арналған шкафтарды қоспағанда, ылғал мен температураның өзгеруіне тұрақсыз материалдардан жасалған жиһаздар мен жабдықтарды пайдалануға тыйым салынады.
9. Тамақ өнімдерін сақтау талаптары
Азық-түлік өнімдерін сақтауға арналған қоймаларда мыналар сақталуы керек: температура мен ылғалдылық, жарық жағдайлары, азық-түлік өнімдерінің әрбір түріне қажетті сақтау нормаларына сәйкес өнімнің жақындығы.
10. Перспективалық мәзірге қойылатын талаптар
Нысанда екі немесе төрт апталық перспективалық маусымдық (жаз-күз, қыс-көктем) ас мәзірі құрастырылады. Ас мәзірін жасау кезінде студенттер мен оқушылардың болу ұзақтығы, олардың жас санаты ескеріледі, оларда витаминді-минералды кешенмен байытылған тамақ өнімдері қарастырылады. Мәзір бір күнде және келесі екі-үш күнтізбелік күнде бірдей тағамдарды немесе аспаздық өнімдерді қайталауға жол бермейді.
Білім алушылардың жекелеген санаттары үшін ас мәзірін Қазақстан Республикасы Үкіметінің қаулысымен бекітілген бір реттік тамақтану нормаларына сәйкес білім беру саласындағы уәкілетті орган бекітеді.
11. Мәзірдің орналасуына қойылатын талаптар
Күн сайын асханаға мекеме басшысы бекіткен ас мәзірі ілінеді, онда тағамдардың атаулары, әрбір дайындалған тағамның шығуы көрсетіледі. Мәзірде көрсетілген тағамдар мен аспаздық өнімдердің атаулары олардың пайдаланылған рецепттер кітаптарында және технологиялық карталарда көрсетілген атауларына сәйкес келуі керек.
12. Мәзірге қойылатын талаптар
Күнделікті диетаға ет, сүт, сары май және өсімдік майы, қара бидай және (немесе) бидай наны, көкөністер мен қант кіреді. Балық, жұмыртқа, ірімшік, сүзбе, құс еті екі-жеті күнтізбелік күнде бір рет енгізіледі.
13. Тыйым салынған өнімдер: шұжықтар, шұжықтар және құрамында жасанды бояғыштар, консерванттар, хош иістер, дәм күшейткіштер және тәттілендіргіштер бар басқа да өнімдер. Пастерленбеген сүт, сүзбе және термиялық өңдеусіз қаймақ, сондай-ақ рационында суда жүзетін құстардың жұмыртқасы мен етін, ауыл шаруашылығы жануарларының ауруға шалдығуына қолайсыз сүт және сүт өнімдерін пайдалану.
Тілді, жүректі, бауырды қоспағанда, өнімді малдың және құстың қосалқы өнімдері; құс етінен коллаген бар шикізат; қайталап мұздатуға ұшыраған өнімді жануарлар мен құстарды сою өнімдері; генетикалық түрлендірілген шикізат және құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар шикізат.
Йодталмаған тұз, пішіні бұзылған немесе ағып жатқан банкалардағы консервілер, бір күн бұрын дайындалған тағамдар, саңырауқұлақтар, үйде дайындалған тағамдар, ыстық дәмдеуіштер, сірке суы және кофе.
Тыйым салынған
Новости