back-image
КГУ "Общеобразовательная школа №21"

Қазақ тілінің қолданылу аясын кеңейту

Қазақ тілінің қолдану аясын кеңейту, оның ішінде нашар көретіндер үшін қажетті жағдайлар жасау мақсатында Қазақстан Республикасы Ғылым және жоғары білім министрлігінің Тіл саясаты комитеті қазақ тіліндегі сөйлеуді синтездеу жобасын жүзеге асырды (экран дикторы)

screenreader.tilqazyna.kz
Организации> КГУ "Общеобразовательная школа №21"
Ата-аналарға оқушылардың денсаулығына қатысты кеңестер
05-10-2022 21:09
Ата-аналарға оқушылардың денсаулығына қатысты кеңестер
Мектеп денсаулығы: ата-аналарға арналған кеңестер
Баланы немен және қалай тамақтандыру керек?
Студент қарқынды өсуде - зат алмасуда күрделі өзгерістер орын алады, орталық жүйке жүйесіне жүктеме артады. Екінші жағынан, балалық шағында қалыптасқан тамақтану әдеті баламен өмір бойы бірге жүреді. Сондықтан ата-аналар балаларын дұрыс тамақтануға үйрету үшін қолдан келгеннің бәрін жасауы керек.
Сіз үнемі тамақтануыңыз керек. Балаға арналған ең жақсы нұсқа - күніне төрт рет тамақтану, бұл жағдайда асқазанның секрециясымен мидың азық-түлік орталықтары арасында дұрыс өзара әрекеттесу бар. Ең бастысы, бұл тәсіл соңғы уақытта мектеп оқушыларында жиі кездесетін гастрит пен асқазан жарасының тамаша профилактикасы болады.
 Таңғы ас: балаңызға сүт өнімдері, жарма, сары май, ірімшік, жұмыртқа және жемістер ұсыныңыз.
Түскі ас: міндетті түрде сорпа, майсыз ет немесе балықтың екінші тағамы және гарнир болуы керек. Тәттіден шырын, компот, желе, жаңа піскен жемістерді ұсынуға болады. Ең дұрысы, егер бала бірінші курсқа дейін жаңа піскен көкөністердің салаты немесе винегрет жесе.
Жоғары шай Сусындар, печенье, тоқаш
Кешкі ас: ұйқы кезінде асқазан-ішек жолын қажетсіз жұмыспен шамадан тыс жүктемеу үшін қанықты, бірақ оңай сіңімді болуы керек. Балық, сүт, омлет - бәрі жақсы нұсқалар. Ұйықтар алдында 2 сағаттан кешіктірмей тамақтанбаңыз.
Калорияларыңызды бақылаңыз.
7-11 жастағы балаларға тәулігіне 2300 ккал қажет,
11-14 жас - 2500 ккал.
14-18 жаста 3000 ккал дейін артады.
Артық жүктеме (спорт) бар мамандандырылған мектептерде оқитын балаларға 10% көп калория қажет. Ақуыздар, майлар және көмірсулар. Балада ақуыз сүт пен балықтан жақсы сіңеді. Майсыз ет (түйік, қоян, сиыр еті) ұсынылады.
Пайдалы майлар көкөніс пен сары майда, сүтті қаймақ пен қаймақ құрамында кездеседі. Күрделі көмірсулар туралы ұмытпаңыз - олар астық нанында, жармада, кептірілген жемістерде, балда кездеседі.
 Баланың диетасынан шығарыңыз: кілегей, чипсы, попкорн, карамель, сода, консервіленген және ысталған ет өнімдері, сағыз, соустар қосылған кондитерлік өнімдер.
Балаларыңызды стресстік тамақтануға үйретпеңіз. Егер бала ренжісе немесе алаңдаса, тортты ұсынбаңыз, бірақ стресстің себебімен күресуге көмектесіңіз. Студент стресстің жоғарылауымен бетпе-бет келгенде, тамақтануды әсіресе мұқият бақылау керек. Оған жаңа сығылған жемістер мен көкөніс шырындарын, тұтас жемістерді ұсыныңыз. Олардың құрамындағы фруктоза мидың жұмысын ынталандырады. Асханалық сілтілі минералды сулар пайдалы, бірақ әрқашан табиғи. Ал егер студент мазасызданып, ұйықтай алмаса, шөп шайын қайнатыңыз.
Витаминді өнімдер
А дәрумені - балық, теңіз өнімдері, өрік, бауырда кездеседі. Ол терінің және шырышты қабаттардың қалыпты жағдайын қамтамасыз етеді, көру қабілетін және тұтастай алғанда дененің қарсылығын жақсартады.
В1 дәрумені – күріште, көкөністе, құс етінде кездеседі. Ол жүйке жүйесін, есте сақтауды нығайтады, ас қорытуды жақсартады.
В2 дәрумені – сүтте, жұмыртқада, брокколиде кездеседі. Шашты, тырнақты нығайтады, нервтердің жағдайын жақсартады.
РР витамині – ұннан жасалған нан, балық, жаңғақтар, көкөністер, ет, кептірілген саңырауқұлақтарда қан айналымын және холестерин деңгейін реттейді.
В6 дәрумені – тұтас дәндерде, жұмыртқаның сарысында, сыра ашытқысында, бұршақтарда. Ол жүйке жүйесінің, бауырдың, гемопоэздің функцияларына пайдалы әсер етеді.
В12 дәрумені – ет, ірімшік, теңіз өнімдерінде. Өсуді ынталандырады.
Фолий қышқылы - шпинатта, жасыл бұршақта, өсу мен қан денсаулығына қажет.
Биотин – жұмыртқаның сарысында, қызанақта, қоңыр күріште, сояда кездеседі. Терінің, шаштың, тырнақтың күйіне әсер етеді және қандағы қант деңгейін реттейді.
С дәрумені – итмұрын, тәтті бұрыш, қарақат, теңіз шырғанағында иммундық жүйеге, дәнекер тіндерге, сүйектерге пайдалы, жараның жазылуына ықпал етеді.
D дәрумені – балықтың, уылдырықтың, жұмыртқаның бауырында болады. Сүйектер мен тістерді нығайтады.
Е дәрумені – жаңғақтар мен өсімдік майларында. Жасушаларды бос радикалдардан қорғайды, жыныстық және ішкі секреция бездерінің функцияларына әсер етеді.
Назар аударыңыз! Ең зиянды өнімдер
1. Шұжықтар!
Олардың құрамында жасырын деп аталатын майлар бар: шошқа терісі, шошқа майы, ішкі май - мұның бәрі хош иістендіргіштермен және хош иістендіргіштермен жабылған.
Теріс жағы – гендік модификацияланған шикізатқа көбірек өндірушілер көшуде.
Сонымен, шұжықтар, шұжықтар, шұжықтар 80% трансгенді соядан тұрады. Майлар ағзаға холестеринді әкеледі, ол қан тамырларын бітеп тастайды, бұл қартаюды тездетеді және жүрек-қан тамырлары ауруларының даму қаупін арттырады.
 
2. Қантты газдалған сусындар – зиянды заттарды бүкіл ағзаға тез тарату үшін қант, химиялық заттар мен газдардың қоспасы.
Газдалған сусындар зиянды және құрамында қант көп (бір стақанға 4-5 шай қасыққа тең). Сондықтан, 5 минуттан кейін шөлді осындай содамен қандыру таңқаларлық емес!
 
3. Чипсы – картоп та, жүгері де – ағзаға өте зиянды! Бұл бояғыштар мен дәмді алмастырғыштардың қабығындағы көмірсулар мен майлардың қоспасынан басқа ештеңе емес. Сондай-ақ, картопты жеу жақсы ештеңе әкелмейді.
 төрт.
Новости