back-image
КГУ "Общеобразовательная школа №21"

Қазақ тілінің қолданылу аясын кеңейту

Қазақ тілінің қолдану аясын кеңейту, оның ішінде нашар көретіндер үшін қажетті жағдайлар жасау мақсатында Қазақстан Республикасы Ғылым және жоғары білім министрлігінің Тіл саясаты комитеті қазақ тіліндегі сөйлеуді синтездеу жобасын жүзеге асырды (экран дикторы)

screenreader.tilqazyna.kz
Организации> КГУ "Общеобразовательная школа №21"
Қазақстан мектептеріндегі тамақтанудың жаңа стандарты: ата-аналар нені білуі маңызды
15-10-2025 16:49
Қазақстан мектептеріндегі тамақтанудың жаңа стандарты: ата-аналар нені білуі маңызды
2025 жылы ҚР Білім министрлігі оқушылардың рационының сапасын, қауіпсіздігін және теңгерімділігін жақсартуға бағытталған мектептерде тамақтануды ұйымдастырудың жаңартылған санитарлық нормалары мен стандарттарын бекітті.
 
Негізгі өзгерістер:
 
* Зиянды тағамдарды алып тастау мектеп мәзіріне сода, чипсы, жасанды қоспалары бар тәттілер, майонез, шұжық және қуырылған тағамдарды қосуға тыйым салынады.
* Теңдестірілген мәзір диетада көкөністер, жемістер, ет, балық, жарма, сүт өнімдері болуы керек. Мәзір балалардың жас қажеттіліктерін ескере отырып жасалады.
* Калория мен порцияны бақылау тағамдардың энергетикалық құндылығы, порция көлемі және ақуыз, май және көмірсулар мөлшері бойынша нормалар енгізілді.
* Аллергия мен денсаулық ерекшеліктерін есепке алу медициналық көрсеткіштер болған кезде балаға жеке тамақтану берілуі мүмкін.
* Бракераж және сапаны бақылау мектептерде бракераждық комиссиялар жұмыс істейді, олар күнделікті дайын тағамдардың сапасын тексереді және тиісті құжаттаманы жүргізеді.
 
Ата аналар үшін не маңызды:
 
* Сіз асхана стендіндегі немесе мектептің веб-сайтындағы күнделікті мәзірді тексере аласыз.
* Аллергия немесе медициналық шектеулер болған жағдайда дәрігерден анықтама беру қажет.
* Ата-аналар ата-аналардың тамақтануын бақылау жұмысына қатыса алады.
* Тамақтану бойынша сұрақтар мен ұсыныстарды мектеп әкімшілігіне немесе ата-аналар комитеті арқылы жіберуге болады.
 Жаңа стандарттың мақсаты-Балалардың денсаулығы мен дамуы
Тамақтануды ұйымдастырудың жаңартылған тәсілдері дұрыс тамақтану мәдениетін қалыптастыруға, аурулардың алдын алуға және мектеп өмірінің сапасын арттыруға бағытталған.
Новости