Қазақстан мектептеріндегі тамақтанудың жаңа стандарты: ата-аналар нені білуі маңызды

2025 жылы ҚР Білім министрлігі оқушылардың рационының сапасын, қауіпсіздігін және теңгерімділігін жақсартуға бағытталған мектептерде тамақтануды ұйымдастырудың жаңартылған санитарлық нормалары мен стандарттарын бекітті.
Негізгі өзгерістер:
* Зиянды тағамдарды алып тастау мектеп мәзіріне сода, чипсы, жасанды қоспалары бар тәттілер, майонез, шұжық және қуырылған тағамдарды қосуға тыйым салынады.
* Теңдестірілген мәзір диетада көкөністер, жемістер, ет, балық, жарма, сүт өнімдері болуы керек. Мәзір балалардың жас қажеттіліктерін ескере отырып жасалады.
* Калория мен порцияны бақылау тағамдардың энергетикалық құндылығы, порция көлемі және ақуыз, май және көмірсулар мөлшері бойынша нормалар енгізілді.
* Аллергия мен денсаулық ерекшеліктерін есепке алу медициналық көрсеткіштер болған кезде балаға жеке тамақтану берілуі мүмкін.
* Бракераж және сапаны бақылау мектептерде бракераждық комиссиялар жұмыс істейді, олар күнделікті дайын тағамдардың сапасын тексереді және тиісті құжаттаманы жүргізеді.
Ата аналар үшін не маңызды:
* Сіз асхана стендіндегі немесе мектептің веб-сайтындағы күнделікті мәзірді тексере аласыз.
* Аллергия немесе медициналық шектеулер болған жағдайда дәрігерден анықтама беру қажет.
* Ата-аналар ата-аналардың тамақтануын бақылау жұмысына қатыса алады.
* Тамақтану бойынша сұрақтар мен ұсыныстарды мектеп әкімшілігіне немесе ата-аналар комитеті арқылы жіберуге болады.
Жаңа стандарттың мақсаты-Балалардың денсаулығы мен дамуы
Тамақтануды ұйымдастырудың жаңартылған тәсілдері дұрыс тамақтану мәдениетін қалыптастыруға, аурулардың алдын алуға және мектеп өмірінің сапасын арттыруға бағытталған.